Ondersteuning bij voldoen aan Webrichtlijnen 2

Een voor iedereen goed vindbare en toegankelijke website

Projectomschrijving

Per 1 januari 2015 dienen websites van onder andere gemeenten, waterschappen en provincies aan de Webrichtlijnen 2 te voldoen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op internationaal erkende afspraken over toegankelijkheid, duurzaamheid, uitwisselbaarheid en vindbaarheid van websites. Dit is vastgelegd in het bestuursakkoord Nationaal Uitvoeringsprogramma Betere Dienstverlening en e-overheid (NUP).

Gecertificeerde ondersteuning

InterCity plaatste voor deze interim-opdracht Anne-Frank Dekker als adviseur bij zowel de gemeente Steenwijkerland als de gemeente Westerveld. Anne-Frank is een (door Accessibility) gecertificeerde online communicatiespecialist met kennis van WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2. Anne-Frank ondersteunde in 2015 zowel de gemeente Steenwijkerland als de gemeente Westerveld bij het toegankelijk maken van de website. Beide gemeenten maken onderdeel uit van het samenwerkingsverband GovUnited en hebben als webleverancier Green Valley.

De ondersteuning bestond onder ander uit:

  • Inzicht geven in knelpunten ten aanzien van de toegankelijkheid van de website.
  • Ondersteuning bij het laten toetsen van de website op Webrichtlijnen 2.
  • De website aanpassen zodat drempelvrij niveau 1, 2 of 3 wordt gehaald.
  • Coördinatie van benodigde technische en functionele aanpassingen in overleg met de toetsingsinstantie en webleverancier.
  • Schrijven van begrijpelijke teksten en verbeteren vindbaarheid in zoekmachines.
  • Indien nodig een pas toe of leg uit verklaring opstellen voor de punten waar de gemeente nog aan moet werken (verantwoording).
“Samen met Anne-Frank Dekker van InterCity hebben we ons doel bereikt: een website die voor iedereen toegankelijk is. Anne-Frank heeft zich samen met het webteam, Accessibility en onze webleverancier, de afgelopen periode onvermoeibaar ingezet om de webrichtlijnen audit te halen voor www.steenwijkerland.nl. We zijn dan ook erg tevreden over de manier waarop Anne-Frank ons hierin heeft ondersteund. Na dit traject kunnen we wel stellen dat Anne-Frank een specialist is geworden in de webrichtlijnen voor overheidswebsites!”
Webmanager Marcel Gaal van de gemeente Steenwijkerland is tevreden over het eindresultaat

Over het Waarmerk Drempelvrij

WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2 zijn ontwikkeld op verzoek van de leden van de Tweede Kamer. Zij hechten groot belang aan toegankelijkheid en kwaliteit van digitale (overheids-)informatie. WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2 zijn dus heel belangrijk: informatie op het internet moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Het Waarmerk drempelvrij.nl is het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. Als een website toegankelijk is, kan deze door alle bezoekers goed worden gebruikt. Ook is de website dan beter vindbaar in zoekmachines.

Meer weten over Webrichtlijnen en ondersteuning?

Wilt u meer weten over Webrichtlijnen en/of de mogelijkheden die wij bieden op het gebied van begeleiding en ondersteuning neem dan contact op met Anne-Frank Dekker: anne-frank@intercity.nl of bel 055-577 4333.

Gerelateerde projecten

Back to Top

Contactgegevens

Dokter Stolteweg 7, 8025 AV ZWOLLE Phone: 06 51179679 Web: www.intercity.nl