InterCity adviseert de NAM op het dossier oliewinning en het daarbij vrij komende productiewater.

Op dit moment loopt er een onderzoek of de huidige methode van injectie van dit water in de diepe ondergrond in Twente nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is voor het afvoeren van dat water. Om inzicht te geven over hoe dat proces rond waterinjectie precies in elkaar zit is er een animatiefilmpje gemaakt.

Waterinjectie is best een ingewikkeld proces. Daarom is er een korte animatiefilm gemaakt om te laten zien hoe het proces van waterinjectie verloopt bij de olie- en gaswinning in Nederland.
In de harde steenlagen in de ondergrond zit olie of aardgas. In deze laag zit op kilometersdiepte van nature ook zout water, dat al miljoenen jaren contact heeft met olie of aardgas . Bij het winnen van olie en gas komt dit water ook mee naar boven uit de diepe ondergrond. Bovengronds wordt het gas en de olie gescheiden van het zoute water. Dat water wordt productiewater genoemd.
Het wordt op een andere plek weer teruggebracht in de diepe ondergrond door het te injecteren in een eerder leeg gehaald gasveld.
Pierre Wimmers, namens de Nederlandse Aardolie Maatschappij