KNVB Bekerfinale – FC Groningen wint ook online

Zondag 3 mei werd de bekerfinale gespeeld in de Kuip te Rotterdam tussen PEC Zwolle en FC Groningen. InterCity heeft vanuit eigen interesse, sponsor van PEC Zwolle, de online communicatie over deze bekerfinale nauwlettend in de gaten gehouden met de tool ‘Tracebuzz‘. Onderstaande statistieken zijn op basis van zoektermen die te maken hebben met PEC, niet per definitie met FC Groningen. Denk aan de clubnaam en spelers-en trainersnamen .

Wat zeg je?

Ondanks dat de finale tussen twee zogenoemde ‘provincieclubs’ ging, vonden Nederlanders het toch de moeite waard om er iets over te melden. Onderstaande grafiek toont het aantal social media berichten met PEC-gerelateerde woorden. Denk aan woorden, zoals de clubnaam, namen van spelers en trainers. Voor dit onderzoek zijn diverse social media gevolgd zoals Twitter, Facebook en  Instagram.

Bekerfinale reacties

Aantal reacties per 5 minuten

Het sentiment van de berichten is ook gemeten en ook te lezen, de kleur groen geeft een positief sentiment en de kleur rood een negatief sentiment. Een positief, groen, sentiment is toegekend aan bijvoorbeeld succeswensen en felicitaties. Een negatief, rood, sentiment is toegekend aan bijvoorbeeld berichten van teleurgestelde fans en sommige berichten waar de schrijver het niet eens is met besluiten.

Opmerkelijk zijn de pieken rond de aftrap, de rust, en het laatste fluitsignaal. Op deze tijdstippen  is veel gereageerd. Deze berichten kregen relatief gezien niet vaak een sentiment mee, dit komt omdat deze berichten vaak vooral informerend waren. Op het laatste fluitsignaal wordt bijvoorbeeld nog simpelweg de einduitslag gegeven, veelal zonder positief of negatief sentiment. Na acht uur is een groene piek te zien, dit zijn veelal felicitaties.

De groene piek vlak voor half zeven bevat veel berichtgeving over de goede sfeer in het stadion en enkele berichten over het doorbreken van een zonnetje boven de Kuip

‘Man of the Match’

Er is ook gekeken naar de meest besproken PEC-spelers tijdens deze wedstrijd. Joost Broerse bleek verreweg de meest besproken speler tijdens de wedstrijd. En waar Warner Hahn in de kwart en halve finale nog een hoofdrol speelde is dat in de finale, tenminste in de berichten, niet meer het geval voor de Zwolse keeper.

Opvallend feitje is ook dat Wout Brama, die niet heeft gespeeld, vaker is genoemd dan enkele spelers die wel speelden.

Aantal berichten over PEC-spelers

Aantal berichten over PEC-spelers

Invloed vanuit huis

Deze statistieken komen voornamelijk van thuis op de bank. En ook daar zitten natuurlijk echte grootmachten tussen. Zo zagen wij dat ene Ronald Koeman een felicitatie stuurde richting zijn oude club FC Groningen. Binnen korte tijd verspreidde deze tweet, met foto vanaf de bank, zich over het internet als een olievlek. Het gevecht online werd daarmee ook gewonnen door FC Groningen…

Ronald Koeman feliciteerd FC Groningen

Ronald Koeman feliciteerde FC Groningen

Bent u geïnteresseerd in meer statistieken? Of wilt u zelf iets bij laten houden? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over Social media monitoring & webcare.