Niet op Pinkpop spelende band Paramore headliner op social media

Het weekend van vrijdag 12 juni tot en met zondag 14 juni stond voor veel mensen in het teken van Pinkpop. We geven u graag enig inzicht in wat er zich online afspeelde in het Pinkpop-weekend met behulp van de social media monitoring tool ‘Tracebuzz’.

Foo Fighters veelbesproken

In de berichtgeving in de traditionele media waren de Foo Fighters een zogenaamd ‘hot topic’. Deze band zou het festival afsluiten, totdat frontman Dave Grohl op vrijdag in Göteborg zijn been brak tijdens een optreden. De Foo Fighters annuleerden het optreden op Pinkpop en na wat schuiven in de optredens en het toevoegen van Triggerfinger aan de line-up was het nu Pharrell Williams die het festival afsloot. Tot grote spijt van de fans van de Foo Fighters.

Maar ondanks de media-aandacht voor de Foo Fighters is het nog maar de vraag of er online over hetzelfde is gesproken. Het zal u misschien niet verbazen dat de Foo Fighters ook daar  terug te vinden zijn, maar toch is het een ietwat ander beeld dan de traditionele media lieten zien.

Het woord ‘Pinkpop’ is vanzelfsprekend het vaakst gebruikt als er gezocht wordt naar Pinkpop. Maar als we de bands er uit pakken zien we dat het woord ‘fighters’ lang niet zo groots eruit springt als de traditionele media deden vermoeden. Muse heeft toch ook duidelijk indruk gemaakt. Opvallende afwezige in deze lijst is wel Pharrell Williams die nu het festival afsloot. Er zijn weliswaar 2.666 berichten met het woord ‘Williams’ erin, maar dit zal ook overlappen met ‘Robbie Williams’.

Helaas zonder Dave Grohl

Maar er is online echt wel door mensen geklaagd. Dan komen de woorden ‘Fighters’, ‘Dave’ en ‘Grohl’ wel duidelijk naar voren. Naast ook verwachte woorden zoals ‘onduidelijk’, ‘sorry’, ‘wachten’en ‘helaas’.

Robbie Williams? Goed bezig!

Eenzelfde grafiek met de meest gebruikte woorden in een positieve context geeft ons een inzicht over de beste act van het weekend.

Pinkpop meest gebruikt positief
Uit bovenstaande grafiek valt af te lezen dat  het sentiment rond Robbie Williams van alle bands het positiefst was.  Met deze cijfers valt dus te zeggen dat in het Pinkpop-weekend de act van Robbie Williams het populairste was om over te berichten.

Fans Paramore oefenen invloed uit op sociale media

De eerste grafiek gaf aan dat ‘Muse’ ook veelbesproken was, maar bij de positieve en negatieve berichtgeving is ‘Muse’ niet te zien. De vraag dient zich aan waarom het woord ‘muse’ dan toch  veel is gebruikt. Het antwoord daarop ligt hem in de activiteit op social media van Muse zelf. Hun tweets zijn verreweg het vaakst geretweet , zoals dat is te zien in onderstaande grafiek.

Pinkpop meest retweet

Maar wat misschien nog wel meer opvalt is dat de band ‘Paramore’ stevig op de tweede plaats staat. Fans plaatsten een tweet met daarin foto’s van hun optreden in 2013 en wisten daar vele malen meer retweets voor te krijgen dan elke andere band, behalve Muse, die wel dit jaar op Pinkpop stond.

Hoe laat gaan wij praten?

Hieronder is te zien hoe veel berichten er per uur binnenkwamen over Pinkpop vanaf vrijdag middernacht tot maandagmiddag 12:00 uur. Opvallend is de dip op zondag vanaf 19:00 uur en daarna de piek een uur later. De grafieken lijken op alle drie de dagen wel sterk op elkaar, het is dus aan te nemen dat het social media gebruik op een festival ongeveer deze dag-cyclus aanhoudt.

Pinkpop per uur
Nuttig

Deze informatie kan bruikbaar zijn voor andere festivals in de toekomst. Communicatiedeskundigen kunnen op basis van deze gegevens zien dat er in de avond mogelijk wat extra capaciteit nodig kan zijn om te reageren op online berichtgeving.

Wilt u graag meer informatie over deze cijfers of bent u geïnteresseerd in social media monitoring en webcare? Neem dan contact met ons op!